Mistä ja miten käytettyjä merkkilaukkuja kannattaa ostaa?

Meille, joille laukun hinta on ostohaluja rajoittava tekijä, on iloinen uutinen se, että laukkuja voi hankkia monesta paikasta myös käytettynä. Tai siis PRE-LOVED, kuten kuuluu sanoa. (Sen vielä jotenkin pystyn sulattamaan, että käytetty laukku on pre-loved, mutta en sitä, että laukkuihin viitataan personapronomilla hän, eli she. Voi luoja nyt oikeasti.)
Joidenkin mielestä käytetty laukku on ällöttävä, mutta itse en kyllä näe siinä mitään ongelmaa. Mun mielestä laukku tuntuu käytettynä ostettunakin nopeammin omalta kuin esimerkiksi käytetty vaate. Ja niidenkin ostaminen käytettynä on ihan ok. Paitsi taloudellisesti järkevää, käytetyn ostaminen on myös ekoteko. Ja sitä paitsi monien merkkituotteidenkin kohdalla ikävä tosiasia on se, että laatu oli ennen parempi, joten jonkun hyväkuntoisen vintage-tuotteen löytäminen saattaa olla oikea onnenpotku.

En luettele tässä mitään tori-fi -vaihtoehtoja (mutta mainitsenpa vain, että siellähän on sitten todella paljon myös huijareita), enkä paikkakuntakohtaisia face-kirppiksiä. Nämä kaikki tietää. Facebookissa on myös laukuille omia kirpputoriryhmiä, mutta jos joku tietää jonkun oikeasti hyvän ja aktiivisen, niin kertokaa! Mun mielestä ne kaikki on ihan kuolleita. Merkkikohtaisissa ryhmissä on jonkin verran liikennettä, ainakin niissä, joihin itse kuulun. Paras ja aktiivisin on Suomen LV-ryhmä, mutta se on salainen, ja sinne pitää saada kutsu. Ihmettelen kuitenkin suuresti, miksei ole koko Suomen laajuista yleistä ja TOIMIVAA ryhmää. Tai ainakaan minä en tiedä siitä. Toivon olevani väärässä.

Netissä on kirpputorien lisäksi paljon myös second hand -liikkeitä, jotka myy merkkilaukkuja. Listaan tähän ne, joista tiedän, ja jotka vaikuttavat luotettavilta ja joista olen kuullut hyvää. Kaikki nämä liikkeet tietysti vakuuttavat, että tuotteet on aitoja. Mutta mitä tahansa design-laukkua ostaessa ei kannata oikeasti ruveta säästämään sitä pari kymppiä, jonka laukun aitouttaminen maksaa. Itse olen aitouttanut kaksi Vuittonia proauthenticatorsilla ja niiden palvelu oli aivan uskomattoman nopeaa ja maksoi muistaakseni 12 euroa per laukku. Myyntikuvat voi laittaa heille jo etukäteen tai sitten ottaa itse laukusta kun saa sen käsiinsä, etenkin mikäli liikkeellä on palautusoikeus ja he ovat vakuuttaneet, että laukku on aito. Mä oon joskus epäillyt, että voiko nämä aitoutuspalvelutkaan muka oikeasti tunnistaa hyvän feikin, mutta mulle on vakuutettu, että he ovat tutkineet niitä sellaisella intohimolla, että tulos on luotettava. Luotetaan nyt johonkin!



VESTIAIRE COLLECTIVE

VC on suurin ja laajin paikka Euroopassa ostaa käytettyjä design-vaatteita. Heillä myydään kyllä myös Zaraa ja sen sellaista. Täällä on niin paljon kaikkea ihanaa, että käyn sivuilla melkein joka päivä roikkumassa ja kuolaamassa, vaikka en aio todellakaan edes ostaa mitään.
VC:n etu on niiden laaja valikoima, sieltä löytää lähes takuuvarmasti etsimänsä. Miinusta taas on se, että hinnat tuppaa olemaan aika korkeat. VC:ssä tuotteita myy tavalliset ihmiset, jotka saavat itse hinnoitella tuotteensa miten lystäävät, mutta VC vetää välistä niin ison komission, että hinnat on vähän pakkokin hilata suht korkeiksi, jos haluaa saada itsellekin jotain. Homma toimii niin, että jos ostan jotain VC:n myyjältä, tämä lähettää tuotteen Pariisiin Vestiairen toimistolle, missä tuote tarkistetaan ja lähetetään edelleen minulle. Tuotteista saa tehdä myös tarjouksen eli tinkiä.
VC:n kautta ostaminen on turvallista, mutta välillä kuulee tarinoita, että siellä aidoksi todettu tuote olikin feikki. Uskoisin, että se on kuitenkin yleisesti ottaen hyvä paikka tehdä löytöjä, mutta kun paljon tavaraa liikkuu, niin mahtuuhan joukkoon myös epäonnistuneita kauppoja.
Mä oon pari laukkua täältä tilannut. Harmillista on myös se, että laukkua saattaa joutua odottamaan aika kauan, kun se kiertää Pariisin ja tarkastuksen kautta.

COLLECTOR SQUARE

Ranskalainen iso second hand -nettikauppa. Paljon luksuslaukkuja, jotka on jo asiantuntijoiden myyntiin valitsemia, eli ei mitään ihan räjähtäneitä kahden langan varassa roikkuvia viritelmiä. Toimittavat kaikkialle maailmaan, mutta ilmeisesti sivua ei kuitenkaan saa muuta kuin ranskaksi. Mutta tämänpä takia niitä kieliä luettiin.


DESIGNER EXCHANGE

Sijaitsee Briteissä, mutta lähettää myös Suomeen. Heillä on liike Lontoossa ja Manchesterissa, jos joku liikkuu siellä päin.

REBELLE

Myös yksi tunnetuimmista sivustoista, ilmeisesti saksalainen, mutta nettisivut englanniksi. Tästäkin joku varoitti, että oli saanut feikin, joten järki päähän. Ei mikään huijaussivusto kuitenkaan missään nimessä.


DESIGNER VINTAGE

Monien suosikki. Täällä voi myydä ja ostaa, kuulemma DV ei ota edes komissiota, mutta en ole perehtynyt tarkemmin. Tällä sivustolla tosi mielenkiintoista on se, että tälle alustalle saa perustaa myös oman nettiputiikin, jossa myydä laukkuja ja muuta merkkikamaa. Huomioitavaa kuitenkin on, että tuotteet kulkee myyjältä ostajalle, joten DV ei voi mitenkään taata, että se on aito.

JOLIE CLOSET

Toimii myös niin, että yksityinen myyjä laittaa tuotteen sivulle myyntiin, ja oston jälkeen tuote kiertää Jolie Closetin tarkastuksen kautta, eli sama idea kuin esim. Vestiairella.

AFFORDABLE LUXURY
Ruotsissa toimiva putiikki kertoo olevansa Skandinavian suurin vintage-myyjä. Täällä myös on asiantuntijoiden jo myyntiin valitsema kokoelma ja nopeat toimitusajat.

QUEEN STATION
Ja tietysti myös suomalainen vaihtoehto nettishoppailuun. Ei hirveän laaja valikoima, mutta jotain kuitenkin ja tietysti kotimaasta ostamisessa on etunsa.


Kaikki tässä listatut ovat siis Euroopan alueella toimivia putiikkeja, jotka toimittaa Suomeen. Näistä tilaaminen on siinä mielessä helppoa, että kaikilla on joku ostoturva ja ainakin useimmilla myös palautusoikeus (tsekkaa aina ostaessasi mikä on käytäntö ja paljonko palauttaminen maksaa) ja tilaukseen ei tule enää jälkeenpäin mitään ylimääräisiä kuluja. Näin ei ole, kun tilaa EU:n ulkopuolelta.

MUUT VAIHTOEHDOT

eBay tietenkin. Sielläkin voi laittaa hakuehtoihin rajaukseksi, että tuote lähetetään Euroopasta, mutta niin löytää kyllä aika vähän laukkuja. Itse ostin näin mun Vuittonin, se tuli Ranskasta. Ostin sen myös suoraan osta heti -hinnalla, enkä huutokaupalla. Huutokaupallahan moni löytää eBaysta huippulöytöjä etenkin huonokuntoisista tuotteista (moni kun etsii juuri niitä ja korjaa ja kunnostaa itse). Suurin osa eBayn merkkilaukuista taitaa tulla Japanista. Se on hyvä paikka ostaa käytettyjä laukkuja, koska Japanissa on yksi maailman tiukimmista laista feikkien myynnin suhteen, joten hyvällä todennäköisyydellä saat aidon laukun (silti aina se aitoutus!) EU:n ulkopuolelta tuleviin tuotteisiin lisätään rajalla tullimaksu ja verot, yhteensä voi laskea, että tuotteelle tulee noin 30% lisää hintaa. Tämä on tosi harmillista ja epäreilua, mutta ei voi mitään! En ole perehtynyt tähän teemaan sen tarkemmin, esimerkiksi siihen, jääkö paketit aina tulliin vai tuleeko niitä läpi ilman maksuakin, tai miten jotkut kikkailee tuotteen arvoa ehkä alemmas (kuitti ostoksesta pitää nimittäin sitten olla, kun vero määritellään) yms yms. Lähtökohtaisesti kuitenkin parasta varautua maksamaan. Mutta jonkun verran näitä tutkailleena (=kuumeisesti kymmeniä sivuja selanneena) sanoisin kyllä, että hinnat on monesti japanilaisilla niin hyvät, että jopa 30% lisämaksun jälkeen diili voi olla kannattava. Varsinkin jos sattuu voittamaan huutokaupan.

Vuodelta 1994. Priimakunnossa, mitä nyt hieman nahka kuivunut ja kiristyshihna ei ole alkuperäinen. 


eBaysta tilatessa kannattaa lukea tuotteen kuvaus huolellisesti, katsoa kuvat huolellisesti ja maksaa paypallilla. PP ja eBay itsekin lupaa rahat takaisin, jos tuote osoittautuu feikiksi. Ainakin PP:n kanssa prosessi on kuulemma suht sujuva, ja heillä on listat tietyistä aitouttajista, joiden mielipiteet he hyväksyy. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa aitouttaa ensin myyntikuvat ja sitten vielä uudestaan oma ottamat kuvat laukusta kun se saapuu. Niinkin voi huijata, että myyntikuvat on aidosta laukusta, mutta se mikää tulee postissa, onkin eri laukku.

Samat ohjeet pätee tietysti mistä tahansa ostaessa. Facebookin suuret myyntiryhmät tuntuu olevan pitkälti amerikkalaisten hallussa. Sieltäkin kyllä moni lähettää Eurooppaankin, mutta samat maksut pitää muistaa. Joukossa on toki myös eurooppalaisia myyjiä, mutta vähemmän.
Facebook-ryhmissä on se hyvä puoli, että myös ostaja voi laittaa sinne ilmoituksen etsittävästä laukusta. Mä oon nähnyt monesti myös sellaisia, että "Minulla on 700 dollaria, haluan kolme laukkua, mitä myyt" ja myyjät voivat sitten tarjota bundle deals, eli useampi tuote könttähintaan.

ISO MY  UNICORN BAG

Ryhmissä kannattaa tietää käytettävä "slangi" eli tuotteita etsitään laittamalla alkuun ISO (in search of) ja myyjät laittaa hinnaksi 500 dollaria OBO (or best offer).
Välillä aika huvittavaa kun koko ilmoitus on "ISO LV NF MM DE"  mikä siis tarkoittaa sitä, että ihminen haluaa ostaa Louis Vuittonin Neverfull-laukun medium-koossa ja Damier Ebene -kuosilla. :D   Yleinen vilahteleva lyhenne on myös SLG eli small leather goods. Sillä viitataan lompakoihin, korttikoteloihin ynnä muihin.

Facen isot ryhmät löytää laittamalla hakukentään "Reetzy" ja hauksi ryhmät. Facebook poisti hiljattain kaikki isot myyntiryhmät, ja sen takia ne on nykyään "salanimillä" eli esimerksi LOUIS Reetzy myy LV:tä ja esim. CEL Reetzy Celineä ja FEN Fendiä jne. Tällä hetkellä näkyy olevan 27 eri merkin Reetzy -ryhmää.
Itse kuulun vain LV ryhmään, ja siellä toimii yhteisövalvonta kärkkäästi. Jos joku feikki ilmestyy sivuille, se ei kauaa siinä ehdi näkyä.

Että happy shoppings sitten vaan! Jos jollain on tiedossa vielä muita paikkoja, joista kannattaa ostaa tai muuta lisätietoa, niin kertokaa. Monia eri sivustoja vertailemalla saa aika hyvän käsityksen siitä, missä hintaluokassa mikäkin laukku liikkuu. Näin olen määrittänyt itselleni säästötavoitteen ja kunhan joskus saan sen summan kasaan, mulla on pari kolme eri vaihtoehtoa, minkä laukun haluaisin, ne on kaikki suunnilleen samoissa hinnoissa.

Ei kommentteja